Det här ska du aldrig diska i diskmaskinen

Diskmaskinen är både smart och smidigt att ha i ett hem. Även om det är frestande att kasta in allt smutsigt så finns det vissa saker som du inte bör köras i diskmaskinen. För att hjälpa dig undvika att skada både köksredskap och din diskmaskin har vi här sammanställt en lista över saker som du absolut inte bör stoppa i diskmaskinen.

Skärbrädor och slevar av trä

Lägg aldrig något av trä i din diskmaskin. De höga temperaturerna och den långvariga exponeringen av fukt i diskmaskinen kan göra att trä sväller vilket slutligen leder till att det spricker. Diskmaskinstabletterna tar även bort skyddande oljor som finns i träet.

Kristall

Dyra kristallglas bör alltid tvättas för hand. Även om din diskmaskin har ett skonsamt diskprogram för glas, är det bäst att undvika det ändå. Diskmaskinen gör att föremål rör sig något under diskprogrammet vilket kan göra att glasen helt enkelt går sönder. Disktabletterna kan även göra att glasen blir dimmiga och då finns det inget du kan göra för att åtgärda detta.

Vassa köksknivar

Det är svårt nog att hålla dina knivar vassa, men att diska dem i diskmaskinen hjälper inte och kan få dem att bli ännu mer trubbiga. Knivar som inte är rostfria kan dessutom rosta när de utsätts för vattnet, värmen och slipmedlet i disktabletterna.

Kopparpannor och grytor

Köksredskap som är gjort av koppar oxiderar och blir flammiga om de körs i diskmaskinen. Kopparn blir matt och får en mörk ton. Undvik även att maskindiska mässing eftersom det till största delen består av koppar.

Non stick pannor

Medan många non-stick pannor är märkta med att de går att diskas i diskmaskinen, kan diskmedlet och de höga temperaturerna vid torkning ta hårt på non-stick beläggningen. Om du mot förmodan diskar i diskmaskinen så bör du i vart fall hoppa över torkcykeln och låta dem lufttorka istället.

Tunna plastbehållare

Visst är det bra att återanvända gamla plastbehållare. Men visste du att plasten i vissa behållare (till exempel: takeaway och glasskartonger) är för tunn och mjuk för att tåla diskmaskinens värme – många kommer att smälta, bli skeva eller på annat sätt bli svåra att försluta efter en omgång i maskinen. Var därför på den säkra sidan och diska sådant för hand. 

Glasburkar med etiketter

Har du någonsin haft en glasburk med etikett som du gärna vill få bort? Perfekt kanske du tänker, då kan jag köra den i diskmaskinen. Men det är aldrig någon bra idé. Etiketten kan lossna i diskmaskinen och täppa till både filter och avloppet, vilket kan betyda en trasig diskmaskin och dyr reparation. Gör såhär istället: Blötlägg glasburken i hett vatten med diskmedel i ungefär 30 minuter. Skrapa försiktigt med naglarna eller med en diskborste så ska du se att etiketten lossnar.

Gjutjärnspannor och grytor

Lägg aldrig din gjutjärnsgryta i diskmaskinen. En gjutjärnspanna är ett konstverk som bara blir bättre med tiden! Det bästa är om du sköljer din gjutjärnspanna medan den fortfarande är varm. Sen skrubbar du försiktigt med en mjuk diskborste. Se till så att den verkligen är torr innan du stoppar in den i lådan igen.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0