Så tar du hand om mormors linneservetter

Har du fått en släktings eller fyndat några gamla linneservetter? Grattis! Det är textilier som kommer att hålla i många år – speciellt om du tar vårdar dem på rätt sätt. Så här gör du för att de ska hålla minst femtio år till.

Därför är linne så bra

Till skillnad från bomull är linne mycket mer smutståligt. Det betyder att du inte behöver tvätta linne så ofta, det gör att materialet håller längre. Linne är naturligt antibakteriellt och många allergiker upplever att det är ett bra textilval. 

Så tvättar du linneservetter

Börja med att blötlägga linnet för att ta bort brytveck. Blötlägg i cirka en halvtimme. Lägg servetterna i en tvättpåse och välj ett program med mycket vatten och lite centrifugering. Välj gärna ett milt tvättmedel. 

Linne är tåligt och ska tvättas i 60 grader. Har tyget riktigt tuffa fläckar så tål de att tvättas i 80 grader, men inte högre eftersom det kommer att påverka tygets kvaliteter. Men är servetterna riktigt tunna ska du antingen satsa på handtvätt eller på ett ännu mer skonsamt tvättprogram. Råkar du ha gamla lakan i linne ska de alltid tvättas på minst 60 grader för att hålla sig fräscha och att bakterier inte ska växa där. 

Efter att du har tvättat tyget ska du sträcka det, framför allt i kanterna och sömmarna. Du ska absolut inte torktumla linneservetter då materialet krymper, utan linne ska dropptorkas. Vitt linne hängs med fördel utomhus i solen, speciellt om tyget är fläckat, då solen bleker fläckarna.

Behandla fläckar 

Har linnet gamla fläckar? Då brukar galltvål fungera bra. Du ska inte bleka linnetyget med klorin eller andra blekmedel – det förstör bara materialet. 

Ska alltid linne manglas?

Du ska helst mangla linne, allra helst två gånger. Första gången när linnet är fuktigt och andra gången när det är helt torrt. Har du ingen mangel går det att stryka servetterna. Första gången på hög värme när linnet är fuktigt och sedan när det är torrt. Vissa menar att linne endast ska kallmanglas. 

Förvara sedan linnet kallt och torrt i ett linneskåp eller garderob. Ta hand om det väl och använd det mycket – linne blir bara vackrare med tiden. 

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0