11 saker som kännetecknar en modern inredningsstil

Form och funktion

Ett viktigt koncept inom den moderna stilen är att funktion går före utseende. Den viktigaste aspekten av en möbel är dess användning snarare än utformningen. Utseendet är med andra ord sekundärt. Det betyder givetvis inte att den moderna stilen är ful, utan att det vanligtvis är utan onödig utsmyckning.

Neutralt färgschema

Generellt sett är det moderna färgschemat neutralt där olika nyanser av brunt, beige, svart, grått och vitt dominerar.

Naturliga material

Moderna möbler är vanligtvis gjorda av naturliga material. Dessa inkluderar trä, linne och läder. Vissa föremål, som exempelvis stolar är även gjorda av metall och plast.

Upphöjda möbler

En sak som är vanligt bland moderna möbler är att benen (som oftast är i trä eller metall) ska vara något högre. Tanken med detta är att rummen ska kännas så luftiga och öppna som möjligt. Möbler med höga ben är särskilt bra att ha om du har små rum som är svåra att möblera. Du behöver inte köpa nya möbler för att få till den här känslan. Om du har IKEA möbler exempelvis kan du enkelt byta ut möblernas ben till andra. Det finns många företag som specialiserat sig på att sälja tillbehör till just IKEA möbler. 

Lägg till en speciell touch

Trots att den moderna stilen kännetecknas av enkla linjer, neutrala färger och inget onödigt plotter behöver inte rummen kännas sterila för det. Lägg till en speciell touch som exempelvis en ovanlig lampa, en vas i någon rolig form, en korg med krukväxt, ett sängöverdrag med lite struktur eller en poster i något modernt tryck.

En plattformsäng

Enkla plattformsängar, det vill säga en låg sängram, är en vanlig syn i det moderna sovrummet. Den placeras oftast närmare golvet än traditionella sängar. Detta gör att takhöjden uppfattas som högre vilket skapar en illusion av ett mer rymligt rum. Det går såklart att ha en säng med höga sängben som vi nämnde innan. Detta får rummet att kännas luftigare och större även det. 

En matta i färg

Även om den moderna stilen (som vi nu nämnt några gånger) är ganska dämpad i färg kan det alltid vara värt att investera i en ny matta. Att bryta det stilfulla och avskalade med en matta i någon rolig färg, form eller mönster är ett hett tips!

eller en fondvägg

Vi gillar den moderna stilen – vi älskar det ljusa, fräscha och naturliga. Men var inte rädd för att lägga till lite känsla genom att införliva en fondvägg i ditt sovrum.

Himmelsäng

En sängram med himmelsäng är perfekt att inreda med i sovrummet. Det bidrar till de starka och eleganta linjerna som är populära inom den moderna stilen.

Öppen planlösning

Om du har möjlighet, använd möbler istället för väggar för att skilja dina rum åt. Till exempel kan en köksö separera ett kök från vardagsrummet eller matsalen.

och luftiga rum

Om du inte riktigt har tiden eller pengarna att köpa nytt finns det en sak du kan göra som inte kostar pengar alls. Se till att ditt sovrum, vardagsrum eller vad det nu än är har en modern känsla genom att möblera om eller helt enkelt ta bort lite möbler. Möblera inte med mer möbler än vad som faktiskt behövs. I ett sovrum bör du exempelvis ha en nätt och rymlig byrå där du kan stuva in dina saker. Det ska vara rent och enkelt.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0