Vill du leva mer miljövänligt? Här är 10 vardagstips

Att bli mer miljömedveten handlar inte bara om att inte använda plastpåsar, utan om de olika valen du gör i vardagen. Alla kan göra en skillnad, särskilt när smarta miljöval blir till en vana – och du samtidigt påverkar andra att vidta liknande åtgärder. Här kommer massa förslag på vad du kan göra för planeten.

Återvinn mer

Att återvinna sparar dels på naturresurser, minskar föroreningar och sparar energi. Det innebär att du sorterar ditt skräp för att det ska kunna bli till nya sekundära material. Det du kan börja med att sortera är främst glas, papper, metall och plast.

Skippa plastpåsen

Visste du att plastpåsar tar hundratals år att bryta ner? Det utgör ett särskilt hot mot vilda djur – hundratusentals marina däggdjur dör varje år efter att ha misstagit plastpåsar för mat. Gör så här; tacka nej till en plastpåse, oftast tar vi en bara för att det är bekvämt, oavsett om det du köpt kan bäras utan plastpåse. Om det inte går, se till att du alltid har med dig en plastpåse, en tygkasse eller vad som helst som går att bära i.

Hyr eller låna

Det är bara slöseri med pengar och naturresurser när du köper saker som du vet att du inte använder regelbundet. Om du inte har vänner eller grannar att hyra från finns det exempelvis bra företag som kan hyra ut. Det finns även bra appar som du kan ladda ner där du kan hitta privatpersoner som hyr ut alla möjliga saker.

Undvik engångsartiklar

I stället för att köpa engångsartiklar av plast som exempelvis tallrikar, bestick och glas – satsa på att köpa mer hållbara produkter. Det finns exempelvis bra picknickglas, tallrikar och allt annat möjligt som är lätta att ta med sig som du kan använda om och om igen.

Köper du mycket take-away kaffe? Ta med en egen snygg kaffetermos nästa gång. Oftast ger caféer rabatt om man har med sig egen mugg.

Ge dina gamla saker nytt liv

Återanvänd föremål som fortfarande har liv i sig, i stället för att slänga dem. Internet är fullt av fiffiga idéer som du kan dra nytta av.

Lufttorka kläderna

Din torktumlare är en av den största energiboven i ditt hem. Om du har möjlighet – lufttorka dina kläder i stället. Ett annat alternativ är att alltid se till så du slår på inställningen på din torktumlare som gör att den stänger av automatiskt när kläderna är torra.

Koppla ur elektroniken

Även när elektroniken inte används så har många elektroniska enheter stand-by ström för att korta ner sin uppstartstid. Använd grenuttag som du kan slå av för dessa enheter. Det förenklar både in och urkoppling.

Ät mer vegetariskt

Livsmedelsproduktionen från djur, speciellt nötkreatur, bidrar till ökade koldioxidutsläpp och ökad användning av bekämpningsmedel – till skillnad från produktionen av spannmål och grönsaker.

Välj lokalt när det är möjligt

Att äta lokalt odlad mat sparar också energi tack vara kortare transporter.

Lämna din bil hemma

När du väljer annat transportmedel än bilen gör du miljön en tjänst. Gå eller cykla när du kan eller utnyttja kollektivtrafiken.

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0