Undvik mossa i trädgården – så här gör du

Mossa kan sakta komma krypandes och ta över din gräsmatta. Även om mossa faktiskt inte är skadligt för ditt gräs, vill de flesta inte att ha det i sin trädgård. Att bli av med det är enkelt men kräver ibland flera steg. Varför mossan just letat sig till din trädgård kan bero på flera olika saker.

Innan du sätter i gång är det viktigt att du vet att mossa inte är som andra ogräs. Traditionella ogräsbekämpare kommer inte att vara effektivt mot den. Denna växt har inte riktiga rötter och är inte skadligt för ditt gräs. Men mossa indikerar att din gräsmatta kämpar mot något. Vanliga orsaker till gräsmossa kan vara att det är för skuggigt på tomten, jordproblem eller dålig dränering. Så även om mossa inte dödar ditt gräs så kan dessa förhållanden leda till det.

Bli av med mossa på din gräsmatta naturligt

Det vanligaste sättet att bli av med mossa naturligt är att använda diskmedel. Den bästa tiden att döda mossa är när den växer aktivt, från sen vår till tidig sommar eller sensommar till tidig höst.

Använd diskmedel

Om du har en liten fläck mossa kan du blanda 1 liter vatten med några droppar diskmedel i en sprayflaska och spraya blandningen på mossan. För större gräsmattor bör du blanda en större mängd med diskmedel.

Spraya blandningen på fläckar av mossa och dränk dem ordentligt. Inom 24 timmar kommer mossan att torka upp, bli brun och dö. Håva upp den döda mossan och strö gräsfrön på området. Avsluta med att lägga jord ovanpå fröna.

Kratta

Om du har att göra med ett litet problemområde kan du prova att helt enkelt kratta upp mossan. Kratta från olika vinklar för att lossa den. När du har samlat ihop all mossa lägger du den i en papperskorg. Du kan även prova att dra loss med händerna.

Hur man förhindrar mossa från att växa

Om du vill förhindra att ny mossa tar över din gräsmatta så bör du göra din gräsmatta mindre gästvänlig. Det bästa sättet att göra detta är att lösa de problem som kan ha lett dit mossan i första hand.

För skuggigt

Den exakta mängden sol din gräsmatta behöver beror lite på var du är och vilken grästyp du har. I genomsnitt behöver de flesta gräsmattor cirka 4–6 timmars solljus per dag. Om grenar, buskar eller träd skuggar gräsmattan bör du överväga att beskära eller ta bort dem.

Dåligt pH-värde

Ta reda på din gräsmattas pH värde genom att skicka ett jordprov (finns många företag som har denna tjänst). Gräsmattan trivs bäst med ett pH-värde som är något surt, mellan 5,5 och 6,5.

Och näring

För att en gräsmatta ska klara av att konkurrera ut mossan behöver den mycket näring. Detta får den via gödsling. Om den inte har gödslat på länge kan näringsbrist vara problemet.

Om jorden är för fuktig betyder det att den inte kan dränera särskilt bra. Vatten som samlats upp och blir stående under en längre tid är ett bevis för att tomten är dåligt dränerad. Mossan växer sig stark i dåligt dränerad mark så det är alltid bra att försöka hitta orsaken till vattensamlingen. Lägg exempelvis till annan jord och försök fyll i pölarna med exempelvis jord så att den får det lättare att suga upp vattnet.

Komprimerad jord

Överdriven ”gångtrafik” kan göra din jord komprimerad, vilket kan leda till att gräsmattan inte får ett jämnt flöde av näringsämnen, vatten och luft.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0