Plastgran eller riktig? – det här ska du tänka på
Julen närmar sig med stormsteg och det är dags att börja tänka på granen. Tillhör du dem som alltid har en riktig gran, eller dem som låter plastgranen åka upp från källaren år efter år? Vi har tittat på fördelar och nackdelar med respektive gran.
Hur får man tag på en gran?
Inför varje jul säljs granar av föreningar, klubbar och företag. Kanske vill du stödja den lokala hockeyklubben eller schackklubben genom att köpa en gran av dem. Annars går det ofta att köpa gran utanför större varuhus eller på torget i stan. Nuförtiden går det också att få sin gran hemlevererad. Så här i pandemitider kanske det inte är så dumt. Fråga gärna granförsäljare om de också hämtar granen efter jul. Annars är det något du måste lösa på annat sätt.
Hur blir man av med granen?
En gran får man inte lämna var som helst. En gran på gatan räknas som nedskräpning, så man behöver ta reda på vilka särskilda insamlingsplatser för granar som finns där du bor. Till vissa lägenheter hör grovsoprum, där man kan få lämna sin gran. Vissa granförsäljare hämtar granen hos dig efter julhelgerna. Kolla upp vad som gäller för just den granen du har köpt.
Fördelar och nackdelar med plastgran
En fördel med plastgran är att man inte behöver tänka på gran varje år, utan den finns redan där. För de som är känsliga för grandoft så slipper man doften med en plastgran. Men de som älskar doften av gran tycker troligtvis inte att det är någon höjdare med en plastgran. Det kan man dock lösa genom att binda en krans av granris och hänga upp som pynt – då får man grandoften ändå. Här kan du läsa mer om hur du binder din egen krans >>
För den julfrälste finns det troligtvis inte mycket som går upp mot en riktig gran. Då är det egentligen bara de praktiska bestyren som kan vara besvärliga. Har du en plastgran så behöver du inte betala dyra pengar för en gran varje år, du behöver inte släpa hem den, dammsuga upp barr eller göra dig av med den efter helgerna.
Den största fördelen med en plastgran är nog att man slipper barren. En riktig gran barrar lätt om den tas in i värmen för fort eller om den inte får tillräckligt med vatten. Väljer du att köpa en riktig gran ska du se till att välja en färsk gran – vissa granförsäljare börjar att hugga granar redan i oktober. När du har köpt granen måste den stegvis vänja sig vid värme. Förvara den svalt i ett dygn, till exempel i garaget, innan du tar in den i hemmet. Ställ den inte nära ett element eller en kamin. Se till att granen har en färsk snittyta i sågskäret och se till att rotändan inte går ända ner i julgransfoten, då har granen svårare att dricka vatten. Spreja gärna vatten på grenarna (precis som med krukväxterna) – det mår granen bra av.
Läsvärda artiklar
Tags: Jul