Börja dansa för hälsans skull

Dans är en aktivitet som kan göra under för såväl psykisk som fysisk hälsa. Den som dansar regelbundet minskar risken för stress, huvudvärk, ryggvärk, magvärk och nedstämdhet. Att dansa för nöjes skull skapar gemenskap, och en danslokal kan lätt bli en fristad från allt vad krav och hierarkier heter.

Är du en av alla svenskar som funderat på att börja dansa men avstått eftersom du inte kommer på någon dans som passar dig? Då kan det vara dags att tänka om och vidga dina vyer. Sanningen är att det finns många fler dansformer än du tror, och vissa av dem kräver vare sig att du är vig eller särskilt rytmisk. Börjar du dansa för hälsans skull så är det viktigt att du hittar grupper där fokus ligger på träning och gemenskap snarare än på prestation. Vilken dansform du än väljer så kommer du märka att dansen ger dig bättre koncentrationsförmåga, minne och immunförsvar.

Bollywood-dans

Älskar du Bollywood-filmer så har du säkert redan tänkt på att Bollywood-dans är det perfekta sättet att förbränna kalorier. Dansstegen är relativt enkla, underhållningsfaktorn är stor och om du vill kan du utföra dansen i helt fantastiska kläder. Ger du dig på den här dansen så kommer du garanterat ha tappat flera kilon efter ett par veckor.

Pardans

Tycker du om att dansa tillsammans med en partner så kan du ta dig en titt på standarddanserna tango, quickstep, slowfox, wienervals och modern vals. Föredrar du sydamerikanska rytmer så ska du istället satsa på salsa, samba, rumba, cha-cha-cha eller jive. Pardans är perfekt för den som vill förbättra sin samarbetsförmåga och lära sig att lita på andra. Rent fysiskt kan de flesta pardanser ge dig precis lika mycket som andra dansformer.

Fridans

Det här är dansformen för dig som ogillar det konventionella och mekaniska. Fridansen var från början en protest mot den traditionella baletten och har sedan födelsen präglats av vitalism, avantgarde, expressionism och modernism.

Aerobics

Söker du en strukturerad form av dansträning så ska du boka ett aerobicspass. Aerobics hjälper dig att få muskler och ett hälsosamt hjärta. Som bonus blir du av med dina bilringar och får fördelen att träna till fantastisk musik från 80-talet.

Kinesisk dans

Är ditt mål att bli oförskämt vig så kan kinesisk dans falla dig i smaken. Här kombineras traditionell balett med akrobatik och kampsport. Den kinesiska dansen är egentligen en uppsjö av olika dansformer med rötter i folkliga traditioner.

Magdans

Vill du ha starka muskler och snygg kroppshållning så kan magdans vara något för dig. Det sägs att ett vanligt pass kan hjälpa dig att förbränna 400 kalorier utan att ens göra dig svett.

Dansterapi

Har du precis gått igenom en jobbig period i livet och behöver bearbeta vissa saker? Då kan det vara en god idé att börja med dansterapi. Den här typen av terapi utförs oftast individuellt och har en behandlande karaktär. Kort sagt så integreras psykoterapi och dans, vilket kan vara dig till hjälp vid såväl rehabilitering som förebyggande behandling.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0