När de lata dagarna är över – 6 tips för att lättare hitta tillbaka till rutinerna efter semestern

Efter några veckors ledighet har du förhoppningsvis lyckats koppla bort alla tankar på jobbet. Men när det nu är dags att komma tillbaka efter sommaren kan det kännas svårt, till och med ångestfyllt. Lyckligtvis finns det några knep för att göra övergången från ledighet till arbete smidigare. Så här hjälper du dig själv att på bästa sätt gå från viloläge till aktiv jobbvardag igen.

1. Acceptera att du börjar jobba

Gilla läget. Det var skönt att vara ledig men nu är ledigheten över. Känns det trist och jobbigt? Det kan vara lättare att acceptera känslan om du vet att din jobbångest efter semestern är ett sätt för kroppen att förbereda sig på omställningen från ledighet till jobb och att många känner likadant. Du behöver bara lite ställtid, och obehaget går över om några dagar eller veckor. Kom ihåg att livet fortsätter och att det kommer fler semestrar.

2. Växla upp långsamt i din egen takt

Precis som du kan behöva varva ned successivt innan semestern kan det vara skönt att trappa upp i lagom takt. Visst, du har säkert jättemycket att göra när du kommer tillbaka, men det bästa för dig är att ta med dig semesterlugnet till arbetsplatsen. Att stressa upp sig leder sällan till något konstruktivt. Var snäll mot dig själv och mjukstarta jobbet. Ge dig själv tid.

3. Förläng sommarkänslan och fortsätt njuta

Få in några ljuspunkter i tillvaron för att få fart på energi och motivation. Semestern är slut och du jobbar igen, men du har väl fortfarande ledig tid efter jobbet och arbetsfria dagar eller helger? Ät en glass på parkbänken eller i trädgården. Gå ut och fånga de sista värmande solstrålarna på lunchpausen. 

Planera in något som du kan se fram emot, något som du tycker om att göra och blir glad av. Ett träningspass, en god middag på favoritrestaurangen, picknick med familjen eller bio med partnern.

4. Se till att ha planer för kul saker

Fokusera på det positiva och sätt mål. Planera in såväl jobb som fritidsaktiviteter under hösten som du ser fram emot. Kanske ett projekt eller en arbetsuppgift som du länge velat ta dig an? Å andra sidan: om du inte kommer på någon anledning till varför du gillar ditt jobb så är det kanske nu du ska börja leta efter annat.

Förläng helgerna med några lediga fredagar eller måndagar fram till julledigheten. Om inte semesterkassan är alltför skral kanske en planerad weekendresa kan få mörkrets och kylans antågande att kännas lite mer uthärdligt. Eller varför inte en tripp till sommarstugan i slutet av augusti?

5. Jobba, pausa

Tyvärr räcker det inte med en lång semester för att hålla dig långsiktigt utvilad. De små pauserna under jobbdagen är guld värda, ta vara på dem. Regelbundna pauser behövs för att må bra. Alla typer av pauser räknas, från de små mikropauserna när du riktar blicken mot något annat, sträcker på dig och byter arbetsställning, till de lite längre kaffepauserna med kollegorna.

6. Fundera på vilka goda vanor som får dig att må bra

Vad har givit dig extra energi under semestern? Försök att få in de aktiviteterna i din vardag. Ta en lunchpromenad, ät middag med vänner mitt i veckan, lägg pussel, fortsätt att läsa böcker, sätt dig på en bänk och andas en stund på väg hem från jobbet. På så sätt skapar du bättre ork och problemlösningsförmåga när du arbetar.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0