8 livsmedel som inte hör hemma i kylskåpet

Håller alla matvaror längre om de läggs i kylen? Verkligen inte! Det kan till och med ha en omvänd effekt. Det finns vissa livsmedel som inte bör lagras i kylskåp eftersom smaken eller konsistensen då förändras, och i vissa fall möglar maten även snabbare. Dessa matvaror bör du inte lägga i kylen:

1. Tomater

Den kalla luften i kylskåpet stoppar tomaternas mognadsprocess och därmed även deras smakutveckling. Dessutom bryter kylan ner membranen inne i tomaterna och gör dem mjöliga. Förvara tomaterna i en korg eller en skål på köksbänken.

2. Bananer

Bananer kommer från ett tropiskt klimat och är känsliga mot kyla. I kylskåpet blir de gråaktiga, får bruna fläckar och en trist smak. Förvara dem gärna på den svalaste platsen i köket men utanför kylskåpet.

3. Potatis

Potatis har lång hållbarhet, bara man förvarar den rätt. Kalla temperaturer förvandlar snabbt stärkelsen i potatisen till socker. Förvara potatis i en papperspåse på en sval och mörk plats, kanske på terrassen eller balkongen om du inte har en källare. Potatis ska inte utsättas för ljus för att det inte ska börja gro och för att det giftiga ämnet solanin inte ska bildas.

4. Bröd

Ett stort men vanligt misstag är att förvara bröd i kylen Ha det hellre på diskbänken eftersom kylskåpet bara kommer att torka ut brödet snabbt. Det bröd du kommer äta under de närmsta dagarna kan vara framme, frys resten i en tät påse så brödet behåller sin fukt.

5. Lök

Fukt i lök gör dem mjuka och så småningom mögliga. Förvara dem på en torr och sval plats i stället för kylen. Rumstemperatur funkar också.

6. Vitlök

Vitlök trivs på en sval och torr plats i stället för i kylen. I kalla temperaturer börjar vitlök gro och blir snabbare möglig. En vacker vitlöksfläta på köksväggen funkar alldeles utmärkt.

7. Kaffe

För att bäst hålla kaffets aromer undvik fukten i kylen, temperaturförändringar och exponering till ljus. Kaffet kan även lägga sig till med vissa dofter av andra livsmedel i kylskåpet. Istället bör du förvara kaffe på en mörk och sval plats, gärna kvar i sin egen förpackning men tätt slutet, så behåller det sin fräschör och fulla smak.

8. Ketchup

Även öppnade ketchupflaskor kan förvaras i skafferiet, tänk bara på ketchupflaskorna på borden på snabbmatsrestauranger. Detta fungerar eftersom den innehåller så stora mängder vinäger och konserveringsmedel.

Läsvärda artiklar

1 Comment
 1. Förekommer ibland skyltar i butiker att tomater ska förvaras i kylskåp. Helt förkastligt.En nyhet för mig var förvaring av bröd lök potatis.Bra jobbat. Tack så mycket. MVH Anders (Lärt mig detta efter79 år)

  Lämna en kommentar

  Nordic Home Talk
  Logo
  Compare items
  • Total (0)
  Compare
  0