fbpx

Vad gäller vid grilltider?

Trevliga stunder väntar tillsammans med familj och vänner vid grillen. Det finns till och med forskning som visar att grillning gör oss glada! Men vad är det man ska tänka på utöver den saftiga biffen, den smördrypande majskolven och den gudomliga korven?

Var får man grilla?

På din tomt får du grilla i kol- eller gasolgrill.  Till ”egen tomt” räknas i sammanhanget även gård till hyresrätt och bostadsrätt samt kolonilott. För att undvika missförstånd – tala med styrelsen/hyresvärden för att ta reda på vilka lokala regler som gäller. Då vet du också vad du kan svara till eventuella kritiker till din grillfest i omgivningen – och, bjud dem med, vetja!

På allmän plats får man grilla i särskilda upprättade grillplatser, samt med egen medhavad grill under säkra förhållanden. Tänk på allemansrätten som du kan bekanta dig med här:  https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/ och använd sund förnuft! I nationalparker och naturreservat gäller ofta särskilda regler för eldning. Vad som gäller framgår av anslagstavlorna i området.

Gällande grillning på balkong är det fastighetsägaren som bestämmer vilka regler som råder, så hör först med dem. Tänk också på att enligt brandförsvaret innebär grillning på balkongen en del risker. Att grilla på en inglasad balkong eller direkt under en annan balkong innebär flera faror. Förutom att du kan orsaka en brand kan du också drabbas av kolmonoxidförgiftning om rökgaserna inte ventileras bort. Om du absolut måste grilla på balkongen bör du använda en elektrisk grill.

Några råd för säker grillning

Den allra viktigaste regeln är: Lämna aldrig grillen obevakad. Grillning sker alltid under eget ansvar! Många olyckor kan undvikas med aktsamhet.

  • Placera grillen stadigt. Håll avstånd till byggnader och andra brandfarliga objekt. Grillen ska inte stå vid en träfasad, ett öppet fönster eller under ett tak.
  • Var försiktig när du använder tändvätska.  Använd aldrig bensin eller T-sprit för att påskynda eldning – det innebär risk för brännskador! Det finns även många knep om hur man tänder kolgrillen utan tändvätska.
  • Ha släckredskap till hands, en hink vatten eller en vattenslang, så att du kan släcka om olyckan är framme. Var alltid försiktig. Är det torrt i marken kan en enda gnista orsaka en brand med förödande konsekvenser.
  • Har du  gasolgrill är det viktigaste att kolla att det inte finns något läckage på slangen eller vid anslutningarna till och från gasbehållaren. Tänk också på att behållaren alltid ska stå upprätt, då fungerar säkerhetsventilerna som de ska.
  • När du grillar med gasolgrill flytta ut behållaren från grillen, så långt slangen räcker.
  • Om du tänkt grilla ute i naturen ska du först kontrollera att det inte råder eldningsförbud. Det kan du fråga om hos områdets räddningstjänst eller turistinformation eller hos Länsstyrelsen. På SMHIs hemsida www.smhi.se finns bl.a. kartor om brandriskområden i Sverige. Vid eldningsförbud är all öppen eld i naturen förbjuden men för t. ex. elgrillar kan kommunerna ha olika regler. Förbudet råder oftast om det varit torrt en längre tid och brandrisken är särskilt stor. Ertappas man då vid en grill ute i parken kan påföljden vara dagsböter, har man startat en brand vid grillning eller rökning kan man bli dömd för allmänfarlig vårdslöshet och få böter eller fängelse upp till två år.
  • Engångsgrillar startar många markbränder och ska alltid placeras på obrännbart underlag. Ha gärna en hink vatten, eller några blöta granruskor i närheten. De kan man släcka med, och efter grillningen skall grillen dränkas med vatten.

Gör detta efter grillningen

  • Glöm inte bort grillen när maten är färdig! Lägg ett lock på grillen för att kväva elden, eller kyl kolet med vatten.
  • Stäng av gasolflaskans ventil efter avslutad grillning.
  • Ett rent grillgaller gör stor skillnad. Gallret rengörs lättast när det fortfarande är varmt, så gör till en vana att städa grillen strax efter du grillat klart. Använd en mässingsborste, och om du behöver diskmedel tänk på att välja en miljömärkt produkt.
  • Engångsgrillar ska återvinnas efter att de använts. Det vill säga: ta bort kolen, släng papper i tidningsåtervinningen, wellpapp i kartongåtervinningen, galler och metall i metallåtervinningen samt plasten i plaståtervinningen. På en del grillplatser och allmänna ytor finns det också speciella insamlingskärl för engångsgrillar. Håll utkik!
  • Släng aldrig använd grillkol i naturen. Vanligtvis sorteras kol i brännbart men i vissa kommuner ska grillkolen slängas i grovsoporna. Kolla vad som gäller i just din kommun.

Läsvärda artiklar

Vi skulle uppskatta att höra vad du tycker

      Lämna en kommentar

      Nordic Home Talk
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0