Prylbanta – 6 vanliga saker som du kan sluta köpa

Vilka av de vanliga saker vi använder i vardagen är faktiskt onödiga? Vårt levnadssätt inrymmer förmodligen ganska många. Vi presenterar här 6 hållbara alternativ – för miljöns skull.

Allt fler vill leva med färre saker och konsumera mindre

Nuförtiden är de flesta människor överens om att vi måste ta bättre hand om vår jord. Plastbanta och zero waste är några av idéerna som är framtagna för att hjälpa oss vanliga människor att ändra våra vanor till mer miljövänliga. 

Vi tipsar dig om 6 saker som de flesta köper hem men som vi egentligen klarar oss bra utan. Du kommer säkert på fler. Börja med det som känns lättast för just dig, och du får se hur dina dagliga vanor och tankar går att påverka och ändra. Det är lättare än du tror!

1. Hushållspapper – en onödig lyxartikel?

Det går snabbt att ta fram och kan kännas helt nödvändigt att ha tillgängligt i köket, men behöver vi det verkligen? En återbrukbar disktrasa och trasor som du klipper av förbrukade handdukar och t-shirts blir snabbt en effektiv och miljövänlig ersättare till hushållspappret.

2. Plastfolie – lätt att ersätta

Det här är en produkt som många av oss använder utan att någonsin ifrågasätta dess plats i köket, men plast ska vi ju av miljöskäl försöka använda mindre av. 

Det går mycket bra att förvara till exempel matrester i en skål med en tallrik på eller i en glasburk i kylskåpet. Behöver du vira in någonting kan du använda bivaxdukar som går att använda om och om igen. Dem kan du även tillverka själv, se här hur.

3. Deodorant – gör själv

Med hjälp av lite googlande är det lätt att lära dig att ersätta mycket av kosmetiken med hemmagjorda varianter. De innehåller mindre skadliga ämnen och är naturligtvist mycket billigare också. Deodorant gör du enkelt av bikarbonat, kokosolja och potatismjöl.

4. Presentpapper, påsar och snören – återanvänd

Om du sparar omslagen du får med allehanda gåvor och presenter, vilka speciellt i en barnfamilj blir många, har du alltid ett lager att ta ifrån vid behov, utan att behöva köpa nya.

5. Städprodukter – förenkla

Du kommer långt med ett allrengöringsmedel som du blandar med vatten, ättika och citron. Såpa och diskmedel är bra att ha, men du behöver definitivt inte en massa olika starka kemiska produkter för städning.

6. Förvaringskorgar och lådor – inga fler!

I stället för att skaffa fler och fler förvaringssystem som hyllor, korgar och lådor – gallra bort prylar så att de får plats i den förvaringen som du redan har. 

Behöver du nödvändigtvis förvaring till något mer kan du snygga till skokartonger eller använda glasslådor och glasburkar. 

Vänj dig vid att ofta återvända till den här tanken: Behöver jag verkligen den här prylen eller är den helt överflödig?

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0