3 metoder för att rengöra vita väggar – och få ditt hem att se fräscht ut igen

Vita väggar får ett rum att se fräschare, större och ljusare ut. Ja, om de är rena förstås. För problemet med vita väggar är dock att de lätt blir smutsiga. Det är svårt att hålla ett hem fräscht när väggarna är smutsiga och visar tecken på slitage. Lyckligtvis behöver du inte öppna målarburken för att göra något åt det. Det finns många andra metoder du kan göra för att få dem sådär vita igen! Här kommer av 3 av dem.

Metod 1 – Diskvatten

Lite diskmedel kan hjälpa dig om du har problem att få bort smuts från väggarna. Se först till att torka bort löst smuts på väggen (så de inte sprids ut när du börjar tvätta.) Blanda lite milt diskmedel med varmt vatten och använd en svamp för att få bort smutsen. Har du svårt att nå på vissa ställen kan du använda en mopp med långt skaft som du kan linda in med en mjuk trasa. Se dock till att inte skvätta för mycket vatten – då kan det bli fula vattenfläckar istället.

Metod 2 – Vinäger

Vad finns det inte att älska med vinäger? Det går att använda till så mycket och en smutsig vägg är ett av det. Vinäger är verkligen bra om du drabbats av feta fläckar på din vägg. Fyll en hink med varmt vatten och lägg till 2–3 deciliter vinäger i den. Skrubba med en svamp tills du nått önskat resultat. Det kan lukta lite surt efter rengöringen men då kan du eftertorka med lite universalspray. 

Metod 3: Bakpulverpasta

Har du en riktigt envis fläck som fortfarande sitter fast? Prova detta naturliga rengöringsmedel för alla typer av fläckar och ytor. Ta fram en skål och lite bakpulver. Gör en pasta med tre delar bakpulver och en del vatten. Pastan ska ha en klibbig konsistens så justera mängden därefter. Bred sen ut pastan försiktigt på det smutsiga området på väggen med en våt svamp. Låt det sitta, ju längre desto bättre. Torka sen rent med en fuktig mikrofiberduk eller pappershandduk.

Tips för att hålla väggarna rena i fortsättningen

 • Ser du en fläck? Rengör den direkt för att förhindra att de tränger djupare in i färgen.
 • Dammsug försiktigt för att undvika att smuts kommer upp från golvet och på väggarna.
 • På väggarna i köket fastnar det mycket smuts, fett och os från matlagning. Så köket är extra viktigt att se efter. Du kan ha som rutin att torka köksväggarna någon gång i veckan så inte smutsen gror in och sen blir omöjlig att få bort.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0