Hur man tvättar sidenplagg och får dem att hålla längre

Sidenkläder är lyxigt och otroligt vackert. Men det kan kännas extra jobbigt att spilla på ett sådant plagg eftersom de inte är lika tvättåliga som andra tyger. Men det behöver inte vara komplicerat för det. Det finns många sätt du kan göra för att ta bort fläckarna och återställa plaggets lyster.

Två saker du bör tänka på innan du börjar tvätta

 • Läs först på tvättlappen innan du börjar – för att säkerställa att det är tvättbart siden.
 • Du ska aldrig använda fläckborttagningsmedel eller blekmedel när du försöker ta bort fläckar. Ja – de må vara effektivt men fibrerna förstörs och det kan även orsaka missfärgning på plagget. 

Hur man tvättar siden för hand

Förbehandla fläckarna med ömtåligt rengöringsmedel

Har plagget specifika fläckar – applicera bara en klick skonsamt tvättmedel direkt på fläcken. Arbeta in tvättmedlet med fingrarna och låt det verka i minst 20 minuter innan du börjar tvätta.

Handtvätta endast i kallt vatten

Nu är plagget redo att handtvättas. Blanda kallt vatten och en liten mängd skonsamt flytande tvättmedel i ett handfat, en skål eller hink. Arbeta i mjuka rörelser när du tvättar – du ska inte skrubba.

När du känner dig klar är det dags att skölja plagget. Tillsätt gärna en halv deciliter vitvinsvinäger till sköljvattnet. Det hjälper ditt plagg att behålla, eller återfå, sin lyster.

Hur man tvättar sidenkläder i tvättmaskin

Om du bestämmer dig för att maskintvätta sidenplagget, placera det i en nätpåse för underkläder och välj ett ömtåligt program.

Plocka fram en nätpåse

Om du bestämmer dig för att maskintvätta sidenplagget, placera det då i en nätpåse för underkläder. Siden är ett mycket ömtåligt tyg som lätt kan skadas i tvättmaskinen. Det är därför viktigt att alltid använda en nätpåse. Om du inte har en sådan går det bra att ta ett örngott (kom ihåg att knyta det ordentligt i den öppna änden)

Ladda maskinen

Vänd klädesplagget ut och in och lägg det i påsen innan du startar tvätten. Du ska alltid använda det mest ömtåliga tvättprogrammet (aldrig över 30 grader.) Vi rekommenderar att du använder ett milt tvättmedel, det finns sådana som är speciellt framtagna för siden, alternativt ett babyschampo.

Torka ditt plagg

När tvättprogrammet är klart är det viktigt att du tömmer maskinen så fort som möjligt. Torka aldrig sidenkläderna i torktumlaren eller i direkt sol. Om du ska hänga på en galge, se till att den hänger löst (annars kan tyget töjas). Det bästa är att lägga det på en plan yta på exempelvis ett torkställ eller en säng.

Strykning då?

Extremt höga temperaturer kan bränna silke, ull och andra fibrer. Vi rekommenderar därför inte strykjärn. Använd istället en steamer eller häng plagget på en galge i badrummet.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0