4 metoder för att bleka vittvätt – utan klorin

Är det dags att fräscha upp den där t-shirten eller skjortan som en gång i tiden var riktigt vit? Vita kläder tenderar att bli mer off-white och gulna med tiden, vilket inte är så konstigt. Men det kan du åtgärda på ett kick! Du behöver inte ens använda dig av klorin eller annat miljöfarligt blekmedel. Pröva något av dessa 4 sätten istället!

 1. Tillsätt bakpulver eller bikarbonat
  Tillsätt en deciliter bakpulver till ditt vanliga tvättmedel nästa gång du ska köra en vittvätt. Bakpulver är säkert att använda i alla olika tvättmaskiner. Tillsätt bara bakpulvret direkt i trumman innan du lägger i den smutsiga tvätten. Häll inte bakpulvret i facket där du häller tvättmedel – då kan bakpulvret få svårt att lösa upp sig helt.
 2. Blötlägg kläderna i vitvinsvinäger
  Tillsätt två deciliter vitvinsvinäger till en liter varmt vatten. Lägg ner dina kläder och låt dem vara där under natten. Nästkommande dag tvättar du dem som vanligt i tvättmaskinen. Du kan även då hälla i ytterligare en deciliter vitvinsvinäger i tvättmaskinen för att fräscha upp kläderna ytterligare.
 3. Med hjälp av citroner
  Citronsyran i citroner kan bleka tyger som bomull, linne och polyester. Blanda saft från ungefär fyra citroner i en liter varmt vatten. Lägg din vita tvätt och låt den sen dra i minst två timmar –men ju längre desto bättre. Så har du tid, låt dem ligga i citronsaften över natten. Tvätta sedan som vanligt i tvättmaskinen.
 4. Väteperoxid
  Väteperoxid är en ersättning till riktigt blekmedel med milda blekningsegenskaper som tar bort fläckar och får dina vita kläder att skina igen. Det har mindre miljöpåverkan än klorblekmedel eftersom det är ett biologiskt nedbrytbart, syrebaserat blekmedel. Aldrig hört talas om detta medel? De finns faktiskt tillgängligt på de flesta apotek då de brukar användas till olika huskurer som exempelvis behandling av fotsvamp, halsont och akne. För att använda väteperoxid till att bleka dina kläder häller du helt enkelt bara i två deciliter i tvättmedelsfacket. Enklare än så blir det inte.

4 orsaker till varför vita kläder inte håller sig vita

Färgöverföring från andra tyger, speciellt om du tvättar olika färger tillsammans

Rester av tvättmedel och sköljmedel som sitter kvar i tyget

Miljö, som exempelvis avgaser och rök

Kroppsvätskor som svett och oljig hud

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0