Så får du bort stearinfläckar på dina kläder

Har du råkat få stearin på dina kläder? Lös problemet snabbt och enkelt med hjälp av dessa tips.

Hur du tar bort stearinfläckar från kläder (eller dukar) genom 5 lätta steg:

1 – Gör ingenting

Det första steget är att inte göra någonting – åtminstone tills stearinet kortat i alla fall. Att försöka få bort stearinet innan det har stelnat kommer sannolikt att förvärra problemet, sprida runt fläcken ännu mer och eventuellt göra att du bränner dig. Så låt vaxet stelna innan du vidtar några åtgärder.

2 – Skrapa på fläcken

Nästa steg är att ta bort så mycket av det härdade stearinet som möjligt. Ta en kniv som är vass nog att förstöra stearinet, men inte så vass att det riskerar att skada klädesplagget. Var försiktig när du hanterar kniven; arbeta med kniven från kroppen och framåt för att undvika olyckor. Ta bort så mycket du kan – Du kommer inte lyckas ta bort allt då lite stearin redan har grott in i tyget.

3 – Smält stearinet igen

Det här kan motsäga steget ovan men nästa steg är att du ska värma upp stearinet igen. Lägg en disktrasa eller en handduk under klädesplagget eller duken och lägg sedan två pappershanddukar över toppen av fläcken. Ställ ett strykjärn på låg till medelhög värme, alternativ en hårtork och stryk/torka över området. Det som händer nu är att stearinet smälter igen och försvinner från tyget och hamnar istället på pappershandduken.

Upptäcker du att pappret håller på att bli ”mättad” av för mycket stearin så bör du flytta lite på den alternativt byta ut den mot en ny.

Om du har något läskpapper till hands kommer detta att fungera lika bra, om inte bättre. Var alltid försiktig när du använder strykjärn och glöm inte att stänga av det efter användning.

4 – Låt dra

I detta skede bör borttagningen av dina stearinfläckar nästan vara klar. Har du haft ett stearinljus i färg så kommer fläcken vara lite svårare att ta bort, om så är fallet, kan du blanda ljummet vatten med antingen fläckborttagningsmedel. Låt fläcken ligga i lösningen i några timmar. Har du inget fläckborttagningsmedel eller vill pröva ett naturligare sätt? Applicera i stället en liten mängd bakpulver eller miljövänligt diskmedel direkt på fläcken och låt sitta i en timme eller två. Det här bör effektivt ta bort de sista kvarvarande fläckarna från tyget.

5 – Tvätta den

Till sist, tvätta kläderna eller duken på vanligt sätt – antingen maskintvätt eller för hand om det är lämpligare. Efter detta kan vi nästan lova att alla rester av stearinet nu kommer att vara borta!

Ett tips: Har du råkat få stearin på ett klädesplagg av ett särskilt känsligt material, som varken kan maskintvättas eller tvättas för hand rekommenderar vi att du lämnar in det till kemtvätt eller annan specialist i stället.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0