Släng inte rollern efter användning – rengör den istället!

Måla är ett av det mesta ekonomiska och snabbaste sättet att förändra utseendet på ett rum eller en möbel. Ett av de bästa verktygen för de flesta målningsprojekt är en roller. En roller täcker mer yta än en pensel och kräver samma ansträngning. Vissa rollers har även utdragbara handtag för att du ska kunna utöka din räckvidd! Det finns rollers i olika storlekar och texturer för att ge dig just det resultat som du önskar.

Men så har vi det där med rengöring. Brukar du slänga rollern efter rengöring eller lägga den i blöt bara (för att sen glömma den och ändå behöva slänga den.) Nedan ger vi dig alla tips och råd på hur ofta du bör tvätta din roller och på vilket sätt du tvättar den – för att kunna återanvända den flera gånger om och på så sätt slippa köpa nya.

Hur ofta ska man rengöra en roller?

En roller bör rengöras i slutet av varje målning. Att rengöra den direkt efter är att föredra då det är enklare när den är blöt av färg. Glöm inte att rengöra skaftet och tråget också.

Hur rengör du rollern?

Vattenbaserad färg

Att rengöra rollern efter målning med vattenbaserad färg är en ganska enkel process.

 1. Börja med att tvätta rollern med varmt vatten och tvål och fortsätt massera den tills all färg är borttagen.
 2. Envis färg som fastnat?
  En spackel kan hjälpa till med detta.
 3.  Skölj endast med vatten tills du har tagit bort all kvarvarande tvål.
 4. Krama ur allt överflödigt vatten.

När du är klar med steg 3 behöver du krama ut allt vatten. Lägg inte rollern platt utan försök ställa den upp för att torka. 

Oljebaserad färg

 1. Oljebaserad färg eller lack kräver lite mer tid och arbeta. Det är inte lika vanligt som vattenbaserad (vattenbaserad är bättre för miljön) Vi rekommenderar att du noga läser instruktionerna på färgburken men oftast behöver du använda lösningsmedel som lacknafta, terpentin eller thinner.
 2. Häll lösningsmedlet i en behållare som är tillräckligt stor för att passa både roller och tråg. Du bör byta ut lösningsmedlet då och då tills rullen är helt ren. Skaka av överflödig vätska i behållaren och låt sedan rollern torka. Var försiktig så att du inte får något av lösningsmedlet i ögonen. 

Smarta tips

• Även om du tar hand om dina rollers på ett oklanderligt sätt är lite slitage naturligt med tiden. Använd en sax för att klippa bort eventuellt torkad färg längs kanterna, men var försiktig! Du vill inte hacka bort stora delar av rollern då det kan förstöra resultatet på din nästa målning.

• När du gör dig redo för ditt nästa målarprojekt, ta bara bort dammpartiklar från förvaringen genom att försiktigt dra en klädvårdsrulle över din torkade roller.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0