Vackra och ätbara växter att ha i trädgården – som fyrbenta djur inte vill äta

Hur bekvämt skulle det inte vara att skörda egna grönsaker och hälsosamma snacks direkt från din trädgård? Genom att plantera en ätbar odling kan du göra just det, samtidigt som du får en lummig och levande trädgård som omger ditt hem.

Den verkliga utmaningen är att hitta grönsaker, örter och blommor som kan överleva i en trädgård utan inhägnad. Kaniner och rådjur är ofta det största hotet mot ätbara växter. Men det behöver inte stoppa dig! Det finns flera – både vackra och ätbara växter som du kan plantera som de fyrbenta djuren oftast inte vill äta.  

Här är 6 grupper av ätbara trädgårdsväxter att ha i din trädgård

Kronärtskocka

Kronärtskockor är dekorativa växter som skulle vara värda att odla i din trädgård (även om du inte skulle kunna äta dom.) Plantorna blir stora, både höga och breda – uppemot 2 meter faktiskt! Kronärtskockan har vackra silvergröna blad men är kanske mest känd för sin ätbara blomknopp! Något riktigt bra? De flesta djur vill inte mumsa på de taggiga löven och så länge blommorna är någon meter över marken kommer ingen åt dem.

Lökar

De flesta av dessa arter växter ganska lågt. Men de kan vara ett trevligt sätt att fylla ut en tom yta med sina ljusgröna bladverk. De kan även hjälpa till att skydda närliggande växter genom att stöta bort hungriga djur. 

De flesta lökväxter har oftast inte problem med skadedjur. Gnagare och rådjur tenderar att undvika dem. Insekter kan vara ett problem – även om det finns resistenta sorter tillgängliga.

Aubergine

Denna grönsak kommer att ge en vacker lila färgklick i din trädgård när de växer till sig. Aubergineblommor är vanligtvis lila eller vita men kan även vara rosa eller lavendelfärgade. De flesta fyrfota djur undviker aubergine. Men växterna är tråkigt nog mottagliga för vissa skadeinsekter som är vanliga för andra växter i samma familj. Så sträva efter att plantera dina auberginer borta från exempelvis tomater för att förhindra spridningen av dessa skadedjur.

Ätliga blommor

Ätliga blommor är bäst att äta strax efter att de ha plockats. Blommor är ett måste i en trädgård – och ätbara blommor är lika mycket visuellt tilltalande som prydnadsblommor. Skörda blommorna och ha i en sallad, på en efterrätt eller i en drink! De flesta ätbara blommor har inte jättemycket smak men det gör ingenting tycker vi – då dess utseende väger upp detta. Så vad är en ätbar blomma? Några få exempel är lavendel, kamomill, gurkört, fläderblomma, syrener och violer. Se till att markera dina ätbara blommor i din trädgård, så att du lätt kan identifiera dem från dina andra vackra prydnadsblommor.

Örter

Många örter, som exempelvis persilja, basilika och koriander är tilltalande för djur. Vi rekommenderar att du satsar på lite mer grövre örter som oregano, timjan, salvia, citrongräs och rosmarin. Dessa klarar sig alla bättre i trädgården. Örterna kommer att ge en fin textur i din trädgård. Det bästa? De kommer få din trädgård att dofta underbart.

Paprika

Vill du ha en grönsak som kommer i många fina färger? Odla då paprika. Frukterna ger intressanta färger i din trädgård när de mognar – från grönt till rött, orange, gult eller lila. Hur är det då med djuren? Bladen är mer attraktiva för djur än själva frukterna. Låt därför paprikaplantan få växa till sig inomhus innan du sätter dem i din trädgård. När stjälken blivit mer fast och växten ger frukt (det vill säga att du anar små paprikor) blir den mindre attraktiv för de fyrbenta djuren.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0