Så gör du rent din tandborste

Det är viktigt att borsta tänderna noga och det ska man, enligt Folktandvården, göra två gånger om dagen – morgon och kväll. Om du har varit sjuk kan bakterier finnas kvar på borsten. Hur ofta ska man egentligen byta tandborste? Och går den inte att rengöra istället?

Så länge tandborsten inte är spretig kan man fortsätta att använda tandborsten, men Folktandvården rekommenderar att den ska bytas varannan till var tredje månad. För barn som ska ha en mjukare borste och som ibland kan tycka om att bita på den, behöver tandborsten bytas oftare.

Dela inte tandkräm eller ha plastbehållare på spröten

Ha olika tandkrämstuber till alla i hushållet. Det är extra viktigt om någon är sjuk. Ofta har tandborsten kontakt med tandkrämstuben när man smetar på tandkrämen och då fastnar bakterierna från borsten på tuben och sprids vidare till nästa person som tar tandkräm. Av samma anledning bör du inte förvara flera tandborstar i samma mugg, då kan nämligen bakterier spridas mellan dem.

Det tar ungefär ett dygn för tandborsten att torka, och bakterier trivs ofta bättre när det är fuktigt. Ett tips är därför att ha två tandborstar igång samtidigt, och låta den ena tandborsten torka innan den används igen.

Vissa tandborstar kommer med en plastbehållare för spröten. Använd inte den. Eftersom tandborsten inte hinner torka mellan borstningarna så innebär det att man kapslar in fukten med behållaren så att svamp kan börja växa på borsten. Plastbehållaren kan möjligtvis vara praktisk när man är ute och reser för att borsten inte ska ha kontakt med något annat i necessären. Kom då ihåg att sätta skyddet på en tandborste som är torr.

Om du tappar tandborsten på badrumsgolvet eller i handfatet fastnar troligtvis bakterier på den. Om den precis är nyköpt så kan det kännas onödigt att slänga den. Då är det dags för en rengöring!

Om tandborsten börjar spreta

Efter ett tag blir tandborsten solkig och stråna börjar att spreta. Ett husmorsknep är att få till spänsten på borsten genom att doppa den i varmt vatten. Koka upp vatten och häll vattnet i en kopp. Doppa tandborsten i vattnet och rör runt i koppen. Ta upp tandborsten och kolla hur den ser ut, den borde ha fått tillbaka lite av sin spänst.

Du kan också mikra tandborsten i en kopp med vatten för att bli av med bakterierna. Det ska räcka med en minut vid en effekt på 650 watt för att bakterierna ska dö.

Den 13 februari är det tandborstbytardagen, så om du inte byter din tandborste då så kan det i alla fall vara dags med en rengöring.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Compare items
  • Total (0)
Compare
0