Tips för att hålla olika köksutrymmen rena

Med all vår dagliga matlagning, smutsiga disk och spill känns det oftast omöjligt att upprätthålla ett snyggt och skinande kök. Därför kommer vi här med lite bra tips på hur du kan hålla utrymmen rena. Snabbt och enkelt.

 • Hur du får diskbänken att glänsa

Blöt din diskbänk, strö över bakpulver och arbeta in den tills det blir en pasta. Lägg sen hushållspapper på diskbänken och dränk det med vitvinsvinäger. Låt det sen sitta i ungefär 20 minuter. Skölj sen med varmt vatten och torka med en trasa. Om du har områden som är svåråtkomliga kan du ta hjälp av en gammal tandborste.

 • Igentäppta rör?

Häll kokande vatten i avloppet. Tillsätt sen 1 deciliter bakpulver och 1 deciliter vinäger. När du märker att lösningen börjar bubbla så häller du på med mer kokande vatten.

 • Flottiga ugnsgaller?

Det kan vara krångligt att få ugnsgaller rena. De är för skrymmande för en diskmaskin och besvärliga att diska för hand. Blanda varmt vatten och diskmaskinspulver i en stor plastbehållare. Lägg sen gallren där i och låt dem stå över natten. När du sen tar upp dom har allt fett lösts bort och det är bara för dig att sätta tillbaka dem i ugnen igen.

 • Ren mikrovågsugn på ett kick

Ställ en skål med vatten och några matskedar vitvinsvinäger i mikron. Sätt på den på full effekt tills du ser att lösningen börjat koka och ånga har bildats. Ångan löser upp gammal mat och stänk som finns i mikron, medan vinägern tar bort oönskad lukt. Sen är det bara att öppna luckan och torka av med en torr trasa. Nu är din mikrovågsugn fräsch igen.

 • Dammsug kökslådorna

Dessa utrymmen hoppar vi nog över rätt ofta. Men när du väl tömmer dina kökslådor kommer du bli förvånad över hur mycket smulor och annat som samlats där. Ta ur bestick, knivar och annat som du har i kökslådorna. Om du har besticklådor som du kan ta ur kan du även passa på att köra dem i diskmaskinen. Plocka sen bara fram din dammsugare och dammsug (välj munstycket som är format som ett rör) i lådorna.

 • Diska av sopkorgen

Brukar du skölja ur din sopkorg då och då? De flesta skulle nog svara nej. Man slänger ju faktiskt allt skräp i en plastpåse och inte direkt i korgen. Men alla plastpåsar är inte helt täta och det kan faktiskt hamna skräp, smuts och annat kladd i behållaren. Ta ur soporna ur behållaren och häll på hett vatten och en deciliter vitvinsvinäger och lite diskmedel. Blanda runt lite med en diskborste. Låt den här lösningen sitta i tio minuter.  Skrubba sen med en borsta för att lossa mat som fastnat och låt den sen torka över diskhon.

 • Få rent fläkten utan kladd

Ugnsfläkten är nog inte heller det första man tänker på när man ska städa sitt kök. Men den behöver verkligen rengöras ibland för att hålla längre och även vara så effektiv som möjligt. Ta loss ditt filter och lägg det på en ugnsplåt. Strö över en riklig mängd med bikarbonat. Har du en tom sprayflaska? Blanda diskmedel med vatten och spraya över plåtarna. Häll sen kokande vatten över (viktigt att plåtarna täcks med vattnet). Vänta några minuter och sen är det bara att skölja av filtret med varmt vatten under kranen. Klart!

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0