Hur du odlar örter inomhus

Många älskar bekvämligheten med färska örter hemma, och vad kan vara bekvämare än en örtagård inomhus? Även om du bor i en lägenhet kan du odla örter inomhus.

Den idealiska miljön för en örtagård inomhus är köket, där du kan klippa färska örter och använda dem i rätter utan att behöva gå långt för att nå dem. Men om du inte har en plats i ditt kök kan du fortfarande odla örter i andra rum – se bara till att rummen släpper in tillräckligt med solljus.

Här ska du placera dina örter

Först och främst – köp en färdig kryddplanta i en blomsterbutik eller i en mataffär. Att få örter att växa från frön är inte så enkelt. När du fått hem dina örter, tänk på att de behöver så mycket naturligt ljus som möjligt. Placera dem på en solig plats nära ett fönster som vetter mot söder och där dom får minst 6 timmar sol om dagen. Vissa örter som kräver lite mindre ljus som mynta, persilja och timjan är det inte så noga i vilket fönster du ställer dem på.

Håll koll så de mår bra

Glöm inte att ta för vana att hålla utkik efter om du kan se några tecken på att dina växter inte får tillräckligt med ljus. Dessa inkluderar dålig tillväxt, stjälkar som växer långa mellan bladen, löv som är mindre än vanligt och stjälkar eller blad som är onormalt bleka eller börjar gulna.

Hur du ska odla dem

De flesta örter trivs i en vanlig lerkruka men vill du göra det enkelt för dig så använd istället ett odlingstråg som har ett dräneringshål. Hålet gör att vattnet kan rinna ut och på så sätt riskerar du inte att dina örter blir övervattnade. Kom ihåg att ställa något under odlings tråget så vattnet inte rinner ut på fönsterbrädan.

Trivs i normala inomhustemperaturer

Många odlar faktiskt örter inomhus under vintern, eftersom det då är alldeles för kallt ute. Men du kan odla örter inomhus när som helst på året. Inomhusörter föredrar samma inomhustemperaturer som vi människor oftast gör – runt 18–20 grader. På natten kan temperaturen nära ett fönster sjunka en aning, men de flesta örter gillar det också. Se dock till att örten inte kommer i kontakt med glaset, då kan det bli för kallt och den riskerar att kvävas av kyla.

Se till att vattna på rätt sätt

Vattna så att jorden hålls fuktig, men inte blöt. Under vinterhalvåret behöver du vara ytterst sparsam med att ge extra näring åt dina örter. De flesta örter vill faktiskt inte ha någon alls, då de under denna period har sin viloperiod. Om dina örter, trots att du vattnat dem på rätt sätt, ser trötta ut kan det vara dags att plantera om dem. Kom ihåg att inte skörda allt på en gång utan plocka lite i taget.

Inga gröna fingrar? Ta hjälp av en odlingsstation

Känner du för att odla dina egna växter men vet med dig att du kan vara ganska glömsk? Ett enkelt sätt att odla örter inomhus är att odla dem i ett vattenbaserat system. Dina växter växer direkt i vatten, utan jord. De här lådorna gör så att fukt och näringsämnen levereras direkt till växternas rötter. De har även ett speciellt odlingsljus som ger allt ”solljus” som växterna behöver. Dessa odlings stationer finns att köpa både online och i butik. De är otroligt smarta och lättanvända då många varianter kan kopplas till en app som säger till dig när det är dags att ge örterna näring.

Bra örter att odla för nybörjare är mynta (choklad och pepparmynta), basilika, oregano, persilja, rosmarin och timjan. Lycka till

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0