Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/nordicp1/nordichometalk.com/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/nordicp1/nordichometalk.com/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/nordicp1/nordichometalk.com/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Grönsaker som är enkla att odla inomhus - Nordic Home Talk

Grönsaker som är enkla att odla inomhus

Har du frön över från odlingssäsongen utomhus? Då kan du prova att plantera de inomhus. Vissa grönsaker passar lika bra att odla i krukor inne som ute. Kolla vad du har över och testa dig fram. Här tipsar vi om hur du ska göra och vilka grönsaker som kan vara lämpliga att börja med.   

Ärtor

Jag odlade ärtor i odlingslådor utomhus i somras. Några glömde jag av så de torkade. Jag tömde ärtskidorna på de torkade ärtorna och satte i krukor inomhus och nu växer dem så det knakar. I en stor kruka kan du plantera fyra ärtor. Tryck ner ett finger och plantera ungefär en centimeter ner i jorden, täck med jord och vattna. Ställ i ett soligt fönster och se till att sådden är fuktig hela tiden. Det man ska komma ihåg när det gäller ärtor är att de är klätterväxter. De behöver en blompinne att klamra sig fast vid för att växa ordentligt och ge skörd.

Rädisor

Rädisor går utmärkt att odla inomhus. Det man ska tänka på är att inte sätta fröna för tätt, då har rädisorna inte möjlighet att växa sig stora. Det går att använda sig av extrabelysning eller se till att plantorna står ljust. Fördelen med extrabelysning, till exempel lysrör, är att du kan placera plantorna var som helst – till och med i källaren. Sådden måste dock hållas varm tills allt har grott, så vänta tills dess innan du flyttar ner plantorna till en svalare plats.

Sallad

Även sallad passar bra att odla i kruka inomhus. Ha gärna sådden igång i olika omgångar så att några salladsblad börjar växa upp när andra är redo att skördas. Om du gödslar har du möjlighet att skörda i flera omgångar. Kom då också ihåg att plocka salladen blad för blad och inte hela krukan på än gång, då växer nya blad upp allt eftersom.

Groddar

Att odla groddar hemma är enkelt och går snabbt. På en vecka kan du få nyskördade groddar på smörgåsen eller i salladen. Enklast är att odla groddarna i en groddbox. Häll ner groddfrön i boxen och sätt på gallret. Skölj och häll sedan på ett par deciliter vatten och låt stå mörkt över natten. Häll bort vattnet och skölj fröna igen. Ställ boxen med gallret nedåt så att överblivet vatten kan rinna ut. Lägg en handduk över groddboxen eller förvara på ett mörkt ställe. Skölj groddarna varje morgon och kväll i 2 dygn, eller tills groddarna börjar titta fram. Då är det dags att ställa groddboxen ljust. Fortsätt att skölja två gånger per dag tills groddarna utvecklat en grönare färg. Då är det dags att skörda!

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Compare items
  • Total (0)
Compare
0