Tips för övervintring av växter

Nu har alla trädgårdens blommor blommat ut och det är dags att ta hand om dem inför vintern. Sommarens alla blommor som pelargoner, fuschia och änglatrumpet ska strax gå i ide. Vi tipsar om hur du övervintrar växterna över vintern så att de blir större och blommar mer nästa vår. 

När ska jag ta in växterna? 

Vissa växter klarar inte alls frost, såsom pelargoner och änglatrumpet måste tas in innan det blir frostnätter. När du tar in växterna så rensa dem från blad och grenar som ser vissna eller döda ut. Ta även bort alla blommor genom att knipsa av dem vid stammen. Undersök om det finns skadedjur på växterna innan du tar in dem. Klipp inte ner växten nu, det gör du nämligen till våren. 

Var ska jag förvara dem?

En tumregel är att ju varmare det är i rummet desto mer ljus behöver växten. Ställ pelargoner, citrus, oliv, änglatrumpet och bougainvillea kallt och ljust, till exempel i ett garage med många fönster eller ett växthus. Fuschia och rosor ska stå ännu svalare, cirka 0–4 grader. Det är viktigt att växterna får ljus ungefär 10 till 12 timmar om dygnet. 

Temperaturen ska vara cirka 5–8 grader och blir det varmare behöver plantan ännu mer ljus. Då kan det vara en god idé att investera i en riktigt bra växtbelysning. Även när det gäller växtbelysning bör växterna få ljus cirka 10–12 timmar om dygnet till att börja med, för att sedan öka till 16 timmar innan de sätts ut under våren. 

Hur mycket ska jag vattna? 

Var väldigt sparsam med bevattning då det kan leda till att växterna börjar mögla eller får röta. Växterna ska absolut inte stå i väta. Vattna endast med någon skvätt vatten och håll koll så att jorden verkligen är torr när du vattnar för att undvika mögel. 

Vilka växter kan stå helt mörkt? 

Knölbegonia kan stå i kruka i ett garage och förvaras mörkt och torrt. Plantera om i ny jord till våren. Även dahlia kan stå svalt och torrt. När det börjar bli vår beskär du dahlian och planterar om den och när det är tillräckligt varmt kan du sätta ut den igen. 

Vilka växter klarar sig ute? 

Kryddväxter och perenna växter klarar sig i kruka under vinter, men det kan vara bra att täcka dem med bubbelplast. Det gäller de flesta kryddväxter, förutom koriander och basilika då de är ettåriga. Ställ krukorna på klossar för att få in luft i krukan. Det går också att gräva ner krukan i hela marken. 

Hortensia i kruka kan istället planteras i trädgården. I kallare delar av Sverige bör hortensian vintertäckas, medan den klarar sig bättre i de södra delarna. Till nästa år kommer den att blomma ordentligt och bli ännu vackrare.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0