Så blir du en miljömedveten hundägare

Vi tänker på det mesta när det kommer till klimatavtryck och hållbarhet: kosten, hemmet och vanor, men det är lätt att glömma husdjuren. Så här gör du för att bli en mer klimatsmart hundägare. 

Undvik plast 

En bra start om du vill bli en mer miljövänlig hundägare är att se över användandet av olika material. Många har börjat plastbanta i exempelvis köket och badrummet, men det är även dags att se över plastanvändandet när det kommer till husdjur. Till exempel kan du börja med att byta ut hundbajspåsar i plast till biologiskt nedbrytbara påsar. Behövs en ny hundskål? Det finns massa snygga skålar på loppisar eller så kanske du hittar en ny hundskål i annat material än plast. När du inventerar i hemmet kan du även titta om du redan har någon skål som skulle passa bättre till hunden. 

Handla second hand

På begagnatsajter finns otroliga mängder av transportburar och andra tillbehör som koppel och skålar. Har du tröttnat på något där hemma, byt med med en annan hundägare. Sälj allt från valptiden, så får du in lite extra pengar i kassan. Det är mycket bättre att skänka saker, exempelvis till hundstall, än att slänga. Många ideella organisationer och hundstall tar tacksamt emot begagnade prylar.

Välj kvalitetsprodukter 

Måste du dock handla nya prylar, se till att köpa mer hållbara produkter. Var är produkten tillverkad? Hur är den tillverkad? Hur länge kommer den ungefär att hålla? Det är frågor som är bra att ställa sig inför varje nyinköp. Kom ihåg att alltid välja kvalitet, det lönar sig i längden. Nya koppel, hundselar och halsband i läder bör vara ekologiskt garvade och kromfria.

Använd inte schampo för ofta

Köp gärna miljömärkta schampon till din hund. Det brukar räcka att duscha eller tvätta hunden endast i vatten och schamponera när hunden är riktigt smutsig.

Köp svenskt foder

Köp svenskt foder i så stor utsträckning som möjligt, vilket minskar transporter men också möjlighet till ökad insyn i produktionen. Det blir också lättare att hålla koll på innehållet i fodret. Sverige har också ett lägre klimat- och miljöavtryck än andra länder. Däremot är en stor andel av det foder som säljs i Sverige kommer från andra länder med betydligt sämre djurhållning och avtryck på miljön, det är även därför det är viktigt att alltid köpa svenskt foder. Det finns även flera märken med ekologisk hundmat. Det gäller även tuggben, som även dem bör vara ekologiska.

Gör egna leksaker

Leta i lådorna där hemma och gör egna leksaker. Återbruka och knåpa ihop egna leksaker av trä, rep, läder och textilier. Ett gammalt rep kan till exempel bli en rolig bitleksak, medan en gammal mjölkkartong kan bli en spännande godisgömma.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0