Ge bort en kaktus i present

Att komma med en kaktus till födelsedagskalaset brukar alltid vara en uppskattad gest. Kaktusar är roliga att titta på och hyfsat lätta att sköta – och de står sig betydligt längre än en bukett med rosor eller tulpaner. En kaktus bör placeras i direkt solljus då den är känslig för drag och låga temperaturer. Under sommarhalvåret ska den vattnas 1 – 2 gånger i månaden, men under hösten och vintern behöver du inte vattna den alls. Tänk också på att den inte trivs i krukor med dräneringshål.

7 intressanta fakta om kaktusar

 • Alla kaktusarter härstammar från Nord- och Sydamerika. Många tror felaktigt att kaktusar växer endast  i öknen, men de går att hitta i såväl bergsområden som vid havet.
 • 1982 blev saguarokaktusen en världskändis då två killar drog ut i öknen för att skjuta på kaktusar. Efter en hel del skottlossning gick en av grabbarna fram till en 225 kilo tung saguarokaktus och puttade till den. Kaktusen föll då på den unge mannen som därmed gick en omedelbar död till mötes.
 • I Arizona är den ovannämnda saguarokaktusen så poupulär att folk stjäl kaktusar från Saguaro National Park. Nu har delstaten dock löst problemet genom att chippa varenda kaktus i parken.
 • Packycereus pringlei är ytterligare en kaktussort som blivit världsberömd. I det här fallet beror kändisskapet på kaktusens makalösa höjd på 19,2 meter, vilket givit växten smeknamnet “elefantkaktus”.
 • Orgelkaktus är en art som blivit mycket populär som krukväxt i Sverige. Vad som är ovanligt med den här kaktusen är att den inte pollineras på vanligt vis utan med hjälp av fladdermöss. Orgelkaktusen är även känd för att producera frukter vars kött jämförts med vattenmelonens smak.
 • Kaktusar är mycket enkla att så från frö. Vissa kaktusarter kan även förökas genom delning. Bladkaktusarna däremot förökas med stamsticklingar. Allt du behöver göra är att ta en stambit och sticka ner den i fuktig, porös jord.
 • De flesta svenskar föredrar kaktusar med vackra blommor. Vill du köpa en art som är lätt att få i blom så kan du ta dig en närmare titt på vårtkaktusar, sjöborrekaktusar, prickkaktusar, kranskaktusar, mistelkaktusar, klotkaktusar och vårkaktusar.
 • Vill du ge bort en kaktus till en yngre familjemedlem så ska du satsa på klotkaktusen. Den här klubbliknande växten, som också går under namnen jordgubbskaktus och banankaktus, brukar bli minst sagt älskad av barn i alla åldrar.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0