Höns är roliga sällskapsdjur: trivsamma, påhittiga, positiva och med ett spännande socialt liv som är underhållande att följa. Att hämta egna ägg är en sann njutning och de äggen sägs vara godare än alla köpeägg. Detta ska du tänka på om du drömmer om en egen hönsgård.
Var köper man höns?
Att ha hobbyhöns hemma i trädgården blir allt vanligare. Du köper inte höns i vanliga djuraffärer utan hos uppfödare eller andra hönsägare. Svenska Lanthönsklubben och Svenska Rasfjäderfäförbundet är två föreningar som kan förmedla kontakter mellan hobby-hönsägare och uppfödare.
Fundera på vilka höns som passar dig
Du kan antingen köpa vuxna hönor eller nykläckta kycklingar som du sen får se växa upp. Kycklingar som inte har någon hönsmamma att värma sig under behöver värme från en värmelampa i flera veckor efter att du köpt dem. Hönorna börjar lägga ägg när de är cirka ett halvår gamla.
Det finns många raser att välja på. Har man barn som vill klappa hönsen bör man välja lugna raser som dvärgkochin, eller någon tyngre stor ras som tex plymouth rock, sussex eller new hampshire. Annars är svenska lantraser väldigt trevliga och de ser ofta individuella ut så att man lätt kan skilja de olika individerna åt.
Vissa hönor är väldigt sociala och kan bli mycket tama medan andra är mycket försiktiga och rädda, men ofta är de flesta väldigt nyfikna av sig. Hur just din flock kommer att bete sig är omöjligt att svara på i förhand. Känner du dig osäker på hur många höns du vill ha börja med en mindre flock på tre, fyra hönor och eventuellt en tupp och se hur det känns.
Vem får ha höns i trädgården?
Om du bor i tätbebyggt område måste du ha tillstånd av kommunens miljökontor innan du kan skaffa höns. Hur många hönor tillåts varierar från kommun till kommun, men snittet ligger på fem-sex stycken.
Av hänsyn till grannarna brukar man dock inte få ha tupp i tätbebyggt område.
Fråga gärna de närmaste grannarna om de skulle uppskatta höns i er trädgård. De flesta brukar bli mycket intresserade.
Frigående höns trivs bäst
Har du möjlighet att låta hönsen gå ute i trädgården ska du absolut göra det. Hönsen trivs allra bäst om de får gå runt på stora ytor och leta mat. Det rekommenderas att ha en trädgård som är cirka sex kvadratmeter i storlek per höna, då har de mycket yta att sprätta på. Får hönsen äta gräs och örter kommer du få saffransgula ägg som smakar fantastiskt!
Det är viktigt att din trädgård är ordentligt inhägnad med nät så att inte hönsen tar sig ut eller till exempel rävar eller katter tar sig in.
Var ska hönorna bo?
Hönshuset kan du ordna genom att köpa en färdig modul, bygga ett själv eller göra om ett uthus på tomten. Huset behöver utrustas med sittpinnar ganska högt upp på en vägg eller i ett hörn, värprede, spån på golvet och halm i redena, och så klart mat- och vattenbehållare.
Huset ska stå torrt och ha fönster, gärna högt placerade så att inte den allra varmaste sommarsolens strålar hittar in. En värmelampa kan vara bra att ha till de allra kallaste tiden på vintern. Ett sandbad tycker hönsen oftast är trevligt. Det viktiga är att se till att inga rovdjur kan ta sig in.
Man bör mocka ut all spillning varje dag för att inte dålig lukt ska uppstå, och gärna gräva om i hönsgården ibland. Hönsgödsel är mycket stark och bör spädas ut om man ska använda den direkt, men det är utmärkt i komposten.
Vad äter hönsen?
Det finns speciellt hönsfoder att köpa. Du kan även göra din egen blandning av till exempel solrosfrö, snäckskal, korn, havre och vete att ge dem. Annars äter de det mesta, man får prova sig fram till vad de gillar. Kastar man in ogräsrens, löv och torvor till hönsen i inhägnaden blir de väldigt glada och sysselsatta.
Frigående höns är duktiga trädgårdsarbetare. De älskar ogräs som kirskål och äter upp sniglar och snäckor, och du få trädgården gödslad på köpet.
Skulle önskat mer om hönsen, gick tillbaka, den notisen var borta…