Så här färgar du kläderna naturligt

Dags att förnya garderoben? Det behöver inte vara så krångligt. Ett enkelt sätt är att uppgradera basgarderoben genom ett enkelt pyssel – nämligen att färga kläderna med ingredienser som du redan har hemma. Här är några sätt att färga en trött vit t-shirt på ett enkelt sätt. 

Klädindustrin påverkar miljön mycket negativt, men genom att sy om, återbruka och använda sig av andrahandsmarknaden får kläderna en andra chans. En fördel med att färger med växter och mat är att du kan återanvända gamla kläder med fläckar som skulle ha slängts annars. 

Vilket kläder kan färgas? 

För att färga kläderna naturligt brukar det vara bäst att välja naturmaterial. Bomull, linne, silke och ull brukar suga åt sig mer av färgen, än till exempel syntetiska tyger som polyester. Plaggen ska vara ljusa, helst vita, för att suga upp all färg. 

Förberedelser 

Börja med att tvätta tyget innan med ett milt tvättmedel eller med mild tvål. Koka upp färgämnet i en stor kastrull. Sedan låter du det svalna något innan du stoppar i plagget. Dra av kastrullen från plattan och låt plagget dra åt sig färgen. 

Experimentera dig fram

När det kommer till växtfärgning finns inga rätta svar, utan det handlar om att experimentera fram rätt nyanser. Skriv ner processen för att komma ihåg hur du fick just den där snygga nyansen som du tycker om för att lyckas nästa gång du färgar. 

Så får du rätt färg

Ett bra ställe att hitta material till färgningen är att gå igenom skafferi, kryddhyllan och kylskåpet. Här är några förslag på hur du färgar med mat och växter. 

Beige

Spara kaffesumpen och färga tyget med resterna från frukostkaffet. Det blir en riktigt snygg beige nyans, men den kan även bli ljusbrun om du låter den stå riktigt länge i kaffet. 

Rosa

Avokado gör att tyget får en gammelrosa nyans. Börja med att hacka kärnan och skalet för att sedan färga tyget i avkoket. 

Blå

Det låter konstigt, men rödkål färgar plaggen i en riktigt häftig, matt blågrå färg. Även björnbär går att få en mycket mer djupt mörkblå nyans. 

Gula nyanser

För att få gula nyanser ska du färga kläderna med gurkmeja. Det går att få olika nyanser av gult så testa gärna på en tygbit innan för att se hur mycket gurkmeja du behöver. Kom ihåg att anteckna hur mycket gurkmeja du använder för att minnas till nästa gång. Det går att färga både med färsk och med torkad gurkmeja. 

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0