Säsong för blåbär – gott i bakverk, bra för hjärtat och snyggt som hårfärg

I Sverige växer det blåbärsris i hela landet. Bären är lätta att finna samt enkla och gratis att plocka. Såväl barn som vuxna uppskattar att komma ut i skogen, få frisk luft och plocka läckra blåbär. 

Baka och färga håret med – vad mer kan man använda blåbären till?

Blåbär är populära att ätas direkt utan tillagning, med mjölk, vispgrädde eller vaniljglass. De kan användas till exempel till sylt, saft, marmelad, kräm, smoothie, glass, soppa, vin, shot och te. Blåbärssirap och blåbärsgröt kan läggas på listan för att visa blåbärens mångsidighet. 

Blåbärsmuffins – en internationell klassiker.

Blåbär passar utmärkt till olika bakverk. Blåbärsmuffins och -paj är gamla klassiker som smakar lika gott år efter år. Bärens utsökta smak kan även bidrag till mycket mer,  exempelvis som ingrediens i blåbärskladdkaka, mördegspaj, blåbärsbullar, havrekakor, våfflor med blåbär, blåbärssirap…

Väcker inte dessa småkakor med blåbär i baklusten i dig?

Färska blåbär har kort hållbarhet, men i frystorkad form håller de länge.

Tips: Använder du frysta blåbär i dina bakverk blanda lite potatismjöl i dem för att binda vätskan som frysta bär ger ur sig när de tinar.

Blåbär kan man färga ullgarn och textilier med, och det har används till att färga faner. En ovanligare användningsområde är att färga håret med blåbär för blålila och grålila toner. Testa gärna med en slinga först innan du färgar hela håret, för det exakta resultatet kan vara svår att förutspå!

Blåbärens många välgörande egenskaper

Den gamla folkmedicinen har stark tilltro på blåbärens goda effekter, och vissa egenskaper har det även forskats om, men mer forskning behövs för att bekräfta blåbärens hälsoeffekter. Här följer en lista på vad blåbär tros vara bra för.

  • De kan vara inflammationshämmande. 
  • Blåbärssoppa har traditionellt använts som medicin mot diarré. 
  • Färska blåbär brukar man däremot rekommendera om man har förstoppning eller är hård i magen.
  • Bblåbärsblad kan användas för behandling av mild diabetes.
  • Blåbär anses vara bra för synen. 
  • Vi får nyttiga antioxidanter, samt C-och E-vitamin och fibrer av blåbären.
  • Blåbär sägs ge dig bättre minne.
  • Enligt en svensk studie skulle blåbär kunna bli en del i att förebygga och behandla hjärt- och kärlsjukdomar.

Visste du att blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige?

Blåbärsriset täcker cirka 17 procent av Sveriges yta. Det trivs bäst i granskog. Dit söker sig många av skogens invånare på sommaren för att äta det läckra bäret – bland annat björnar, rävar, grävlingar, orrar och ripor. Rådjur och älgar föredrar själva riset och bladen.

Blåbär trivs bäst i barrskog.

I Sverige hör det till allemansrätten att alla får vistas i skog och mark och plocka vilda bär som blåbär, lingon och hjortron. Självklart är det förbjudet att ta bär, frukt, grönsaker och liknande i trädgårdar eller odlingar.

I skrivande stund dignar det av blåbär i ovanligt stora mängder i skogarna i Stockholmstrakten.

Blåbären blir mogna under olika tider i olika delar av landet i juli-augusti men kan hittas på sina ställen ända in i september. Till slut torkar de eller blir vattniga och förlorar sin smak.

Vem är ett blåbär?

Ett blåbär?

Uttrycket blåbär som används på nybörjare eller amatörer inom sport härstammar från 60-talet. Mindre duktiga åkare i Vasaloppet stannade gärna vid stationerna med blåbärssoppa och spillde på sig lite vid varje tillfälle, så vid målgång såg de till slut ut som blåbär. 

Uttrycket har även äldre anor. I bondesamhället var alla vuxna upptagna med skörden medan barnen fick andra sysslor. En syssla som inte krävde muskelkraft eller erfarenhet var att plocka bär i skogen. Skördetid och bärtid sammanföll varför de yngsta och minst erfarnas arbetskraft togs till vara genom att låta dem plocka blåbär, därav uttrycket att en oerfaren person är ett ”blåbär”.

Facebook Comments

Compare items
  • Total (0)
Compare
0