fbpx

Nya vanor: Recept på nyttiga och goda bars

Många upplever att det är svårt att hitta nyttiga snacks och mellanmål. En riktigt god, och samtidigt nyttig granolabar kan vara lösningen på problemet. Det finns många olika goda recept – här är våra favoriter. 

Granolabar med mandelsmör

Du behöver: 

  • 40 gram mandelsmör
  • 100 gram dadlar
  • 30 ml honung (eller agavesirap)
  • 150 gram havregryn
  • Flingsalt

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 135 grader och rosta havregrynen i cirka 10 minuter.
  2. Kärna ur dadlarna och mixa i en matberedare eller mixer. Bitarna ska inte vara för små när du är klar.
  3. Blanda havregryn och dadlar.
  4. Värm upp honung (eller agavesirap) tillsammans med mandelsmör i en kastrull. Det ska inte koka, utan bara värmas upp.
  5. Häll över de torra ingredienserna och rör om snabbt. 
  6. Nu ska du forma själva barsen. Häll över smeten i en panna med bakplåtspapper. Forma smeten till en kvadrat. Kvadraten ska både vara jämn i höjd och bredd för att få en riktigt fin form när du ska dela upp den i mindre bitar. Gör inte kvadraten för tjock. 
  7. Täck plåten med plast eller dylikt och lägg in i frysen i 10–15 minuter. Ta ut dem och skär upp i avlånga bitar. Förvara i kylen max en vecka. 

Granola bar med jordnötssmör

Du behöver: 

  • 200 gram havre
  • 150 gram jordnötssmör (välj själv om det ska vara slätt eller crunchy) 
  • 50 ml honung eller agavesirap
  • 30 ml kokosolja
  • 100 gram mandel 
  • 1 dl dadlar 

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader och täck en form med bakplåtspapper.
  • Lägg havre och mandlar i formen. Rosta dem i cirka 10–15 minuter. Blanda om då och då för att de inte ska brännas. 
  • Blanda jordnötssmör, kokosolja och honung i en kastrull. Värm upp och rör om. Blanda väl och ställ åt sidan. 
  • Blanda den rostade havren och mandlarna med finhackade dadlar. 
  • Häll över jordnötssmörsblandningen över havren och mandlarna. Rör ihop ordentligt.  
  • Lägg på en kvadratisk plåt med bakplåtspapper och fördela blandningen över hela formen. Se till att packa blandningen hårt för att den inte ska smula. 
  • Sätt in i frysen i cirka 15 minuter och skär sedan upp i bars. Det blir cirka 10 stycken bars. Förvara i frysen eller i kylen. 

Läsvärda artiklar

      Nordic Home Talk
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0