Många upplever att det är svårt att hitta nyttiga snacks och mellanmål. En riktigt god, och samtidigt nyttig granolabar kan vara lösningen på problemet. Det finns många olika goda recept – här är våra favoriter.
Granolabar med mandelsmör
Du behöver:
- 40 gram mandelsmör
- 100 gram dadlar
- 30 ml honung (eller agavesirap)
- 150 gram havregryn
- Flingsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 135 grader och rosta havregrynen i cirka 10 minuter.
- Kärna ur dadlarna och mixa i en matberedare eller mixer. Bitarna ska inte vara för små när du är klar.
- Blanda havregryn och dadlar.
- Värm upp honung (eller agavesirap) tillsammans med mandelsmör i en kastrull. Det ska inte koka, utan bara värmas upp.
- Häll över de torra ingredienserna och rör om snabbt.
- Nu ska du forma själva barsen. Häll över smeten i en panna med bakplåtspapper. Forma smeten till en kvadrat. Kvadraten ska både vara jämn i höjd och bredd för att få en riktigt fin form när du ska dela upp den i mindre bitar. Gör inte kvadraten för tjock.
- Täck plåten med plast eller dylikt och lägg in i frysen i 10–15 minuter. Ta ut dem och skär upp i avlånga bitar. Förvara i kylen max en vecka.
Granola bar med jordnötssmör
Du behöver:
- 200 gram havre
- 150 gram jordnötssmör (välj själv om det ska vara slätt eller crunchy)
- 50 ml honung eller agavesirap
- 30 ml kokosolja
- 100 gram mandel
- 1 dl dadlar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader och täck en form med bakplåtspapper.
- Lägg havre och mandlar i formen. Rosta dem i cirka 10–15 minuter. Blanda om då och då för att de inte ska brännas.
- Blanda jordnötssmör, kokosolja och honung i en kastrull. Värm upp och rör om. Blanda väl och ställ åt sidan.
- Blanda den rostade havren och mandlarna med finhackade dadlar.
- Häll över jordnötssmörsblandningen över havren och mandlarna. Rör ihop ordentligt.
- Lägg på en kvadratisk plåt med bakplåtspapper och fördela blandningen över hela formen. Se till att packa blandningen hårt för att den inte ska smula.
- Sätt in i frysen i cirka 15 minuter och skär sedan upp i bars. Det blir cirka 10 stycken bars. Förvara i frysen eller i kylen.
Läsvärda artiklar
SparaSparadRemoved 0
Previous