Eget örtsalt – en läcker krydda som du komponerar själv

I skördetider har många av oss tillgång till riklig mängd färska örter i trädgården, på balkongen och på fönsterbrädan. Enligt en matkalender är det “More herbs, less salt”-dag den 29 augusti, så passa på: Gör ditt eget örtsalt med dina favoritörter! 

Vad är örtsalt gott till?

I princip till allt. Som bordssalt, att gnida in grillat kött med, på fisk, i grytor, att strö på kokta grönsaker och i sallader, på äggmackan. Det förhöjer smaken av nästan allting. Vanligt salt vill du nog ha till kokvatten till pasta, ris och potatis, till gröt och i olika former av bakning.

Efter ett tag kommer du att undra hur du klarade dig utan ditt eget örtsalt!

Genom ditt eget örtsalt kan du njuta av dina gröna grödor under en mycket lång tid, i soppor, på den ugnsrostade potatisen, i örtsmör. Ja, användningsområdena är oändliga. Och du kommer aldrig mer vilja köpa en burk i affären, så delikat blir ditt eget!

Örtsaltet blir också, som det mesta som du tillverkat själv, en uppskattad gå bort-present. Skriv en fin etikett på burken, och du har en personlig och speciell present som vem som helst blid glad av.

Så gör du – 3 enkla sätt att tillverka eget örtsalt

Du tar de örter, stjälkar och blast som du gillar smaken av. Gräslök, persilja och bladpersilja, dill, dillfrö, dillkrona, rödbetsblast, selleristjälkar. Timjan är min personliga favorit, samt libbsticka som dock ska portioneras försiktigt eftersom den starka smaken lätt tar över och gömmer allt annat. 

Gräslök, och även salladslök och vitlök kan få vara med i blandningen, samt mynta, basilika, koriander och rosmarin. Ta några få örter eller allt du kommer på, testa dig fram och variera. Varför inte göra olika blandningar till olika rätter?

Chili passar bra i saltet för den som vill ha hetta, men torka den först, annars håller saltet inte så länge.

Metod 1: Blanda ihop allt, torka sen

  • Skär allt grönt i mindre bitar och ta bort eventuella träiga delar. 
  • Väg och blanda i lika mycket havssalt. 
  • Blanda allt i en mixer.
  • Bred jämnt och tunt på en eller flera ugnsplåtar med bakpapper och låt torka.
  • Du kan låta plåtarna ta en vända i ugnen i 50 grader lite då och då, för att skynda på processen.
  • Efter ungefär en vecka är saltet klart och du kan hälla det i tättslutande burkar för förvar på ett svalt och mörkt ställe.

Metod 2: Torka örterna först, blanda i saltet sen

  • Mixa de färska örterna.
  • Bre massan jämnt på en ugnsplåt på bakpapper. 
  • Låt torka i ugnen i 50 grader med en träslev mellan luckan och ugnen så att fukten kommer ut. 
  • När massan är så torr och frasig att du lätt kan smula sönder den mellan fingrarna ska du blanda det lite i taget med havssalt eller flingsalt och arbeta i morteln tills det har lagom konsistens. Mortla inte för slät utan låt några lite större bitar vara kvar så saltet ger mer smak i maten.

Metod 3 för små mängder

Den här enkla och snabba metoden passar om du ska göra bara lite örtsalt.

  • Ta lite örtblad och låt dem torka på ett luftigt ställe.
  • Smula sönder och blanda med salt.
Saknar du något som du gärna vill blanda i kan du naturligtvis ta med en torkad variant från en kryddburk.

Hur du gör ditt eget örtsmör kan du läsa om här.

Facebook Comments

Compare items
  • Total (0)
Compare
0